Przepis na nietuzinkowy obiad

 

Planujesz rodzinny obiad, ale nie masz pomysłu na danie, które możesz zaserwować bliskim? Nudzą Cię tradycyjne potrawy, których przyrządzanie zajmuje zbyt wiele czasu? Zaskocz wszystkich i przygotuj owoce morza! Poniżej znajdziesz prosty przepis, którego efekt końcowy z pewnością przypadnie do gustu zarówno tobie, jak i twoim gościom.

OWOCE MORZA DLA POCZĄTKUJĄCYCH
Słysząc nazwę „owoce morza”, wiele osób od razu stwierdza, że nie potrafiłoby ich przyrządzić. Choć ta kategoria produktów na pozór wydaje się być wymagająca, ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu, wysiłku, ani nawet specjalnych umiejętności.

Z powodzeniem poradzi sobie z nimi nawet osoba, która nie ma szczególnych zdolności kulinarnych. Dla początkujących najlepszym wyborem będą małże – dobrze komponują się z wieloma innymi składnikami i nie wymagają dużo pracy. Należy jednak pamiętać, żeby zawsze wybierać produkty najwyższej jakości. W przypadku małży bardzo ważny jest jej wygląd oraz zapach. Aby mieć pewność, że produkt jest świeży, należy sprawdzić stan skorupki. Powinna być ona szczelnie zamknięta, bądź jeśli jest lekko otwarta – domknąć się po uderzeniu nią np. w stół. Jeśli się tak nie stanie, produkt nie nadaje się do spożycia.

Świeże małże pachną oceanem. Jeśli zapach małży przypomina taki, który możemy określić jako rybny – należy ją odrzucić. Jeśli mamy już pewność, ze nasz produkt jest świeży, możemy zaczynać gotowanie. Poniżej znajduje się propozycja przygotowania podania ich sosie z białego wina.

Potrzebujesz następujących składników:
małże – ok. 1 kg,
kieliszek białego, wytrawnego wina,
ok. 60 g masła,
2-3 cebulki szalotki (w zależności od wielkości),
2 łyżeczki mąki,
pęczek pietruszki,
2-4 ząbki czosnku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Małże należy oczyścić pod bieżącą wodą, a następnie umieścić na ok. 10 min w misce z osoloną wodą. Taka metoda pozwoli na dokładne oczyszczenie produktu z pozostałości piasku. Zabieg taki stosuje się jedynie w przypadku świeżych (niemrożonych) małży. Następnie należy przygotować duży garnek, do którego wlewamy wino. Dosypujemy małże i wstawiamy na ogień. Kiedy całość zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut (do czasu otwarcia muszli). Następnie, przekładamy nasze małże do miski (nie wylewamy jednak płynu, w którym je gotowaliśmy). W małym rondelku rozgrzewamy masło i dodajemy do niego bardzo drobno posiekaną lub startą szalotkę. Całość zostawiamy na kilka minut na ogniu, po czym dodajemy czosnek. Jeżeli nie mamy świeżego czosnku, możemy użyć granulowanego (1 łyżka). Zostawiamy na ogniu kolejną minutę. Dzięki wszystkim przyprawom nasz sos nabierze niezwykłego aromatu. Aby go nieco zagęścić, należy dodać mąkę. Pamiętajmy jednak o dokładnym wymieszaniu jej z pozostałymi składnikami, by nie powstały grudki. Następnie sięgamy po wino, w którym gotowaliśmy uprzednio małże i dodajemy ok. 1 szklanki płynu do naszego sosu. Ostatnim składnikiem będzie posiekana pietruszka. Tak przygotowany sos jest idealnym dodatkiem do małży. Ściągamy rondelek z ognia, umieszczamy małże w miseczkach i polewamy je przygotowanym sosem. Małże należy polać na chwilę przed podaniem. Do takiego dania możemy dołączyć chrupiącą bagietkę. Smacznego!

Zostaw komentarz