Przepis na prosty i szybki obiad

Wracając z pracy, zastanawiasz się co przyrządzić na obiad? Nie masz ochoty na spędzanie zbyt wiele czasu w kuchni? Sprawdź nasz przepis na spaghetti carbonara! Całkowity czas przygotowania takiego posiłku to ok. 30 minut.

SPOSÓB NA SMACZNY OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY
Spaghetti carbonara jest bardzo prostym do przyrządzenia daniem. Nie wymaga dużo pracy i zajmuje niewiele czasu. Z pewnością spełni oczekiwania wszystkich domowników i zagości na Twoim stole ponownie. Sposobów przygotowania jest wiele, poniżej podajemy jeden z nich.

SKŁADNIKI:
1 opakowanie makaronu spaghetti,
200 g wędzonego lub parzonego boczku,
małe opakowanie śmietanki 30% (250 ml),
ok. 20 g startego parmezanu lub innego twardego sera (pecorino, grana padano),
3 żółtka,
cebula,
czosnek,
sól, pieprz,
opcjonalnie białe wino.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Następnie przecedzamy i odstawiamy na bok. Rozgrzewamy na małym ogniu patelnię. Wrzucamy na nią pokrojony w paski lub kostkę boczek. Nie należy dodawać oliwy, ponieważ tłuszcz wytopi się z boczku. Boczek smażymy do momentu aż się zarumieni, a następnie przekładamy go do miseczki. Na patelni pozostawiamy jednak tłuszcz, na którym następnie smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany jeden ząbek czosnku. Jeżeli wybieramy opcję z winem, należy je dodać na patelnię do pozostałych składników i zostawić na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.

W międzyczasie łączymy w miseczce żółtka, ser i połowę porcji śmietanki. Całość należy dokładnie wymieszać. Pozostałą śmietankę wraz z boczkiem dodajemy do pozostawionej na ogniu patelni, co jakiś czas mieszając. Produkty, które połączyliśmy w miseczce, teraz dodajemy na patelnię. Pozostawiamy przez kilka minut na ogniu, przez cały czas mieszając i doprawiamy do smaku. Następnie całość odstawiamy z ognia i dodajemy do patelni makaron. Należy go dokładnie wymieszać z powstałym sosem. Danie jest teraz gotowe do przełożenia na talerze. Smacznego!

Zostaw komentarz